Followers

my car

This entry is about my car.. it just 2nd hand car.. but to me.. that is my new car.. when i buy this car its mean my monthly expenses will be increase .. so my burden semakin bertambahlah kan.. hhmmm, never mind.. i have to learn how to manage my money..

19 January 2013

today i try to post in english, my english are very bad..hahaha.. practice make perfect.. to reader who are good in english, you are welcome to my make any correction..  (teruknya la hai BI aku ni...)

*saja nak try english aku yang dah lama tak digunalkan...hahahah
::Pencari Redha Allah::

Bersyukur..

fuh.. dah bertambah umur aku nampaknya.. adeeii.. xpe.. makin bertambah umur bermakna semakin besar cabaran serta dugaan yang bakal aku hadapi.. moga semakin tabah dan cantik (hah, tak puas hati la tu kan..hehehe, terutama orang ni )

terima kasih kepada kwn2 dan kaum kerabat yang mengwish selamat kepada aku.. moga Allah memperkenankan doa kalian..

terima kasih gak kepada kwn2 opis yang mencelebrated birthday aku.. Aimy, Ain, Farah, K.Liza n' kecik @ Wani.. kepada along @ azahir yang tak menahan siap cakap tak sedap hati pagi2.. sampai rasa nak nyanyi tu.. aku ingatkan serius la dye tak sedap hati.. tup2 nyanyi "epy bufday" kat aku..hahaha..

(dari kiri, Aimy, Ain, Kecik @ Wani, Admin, Farah, K.Liza)
tak sangka perkenalan yang baru tiga bulan membuatkan kami berasa seperti telah lama kenal.. ecehhh.. bermadah pujangga lak..hahah..biarlah, ni kan blog aku.. =)

tak lupe gak kpd kwn2 pencak n gayong.. terutama kwn2 yang aku kenal dari tahun 1 lagi.. kwn2 ansos "love culture for future".. kwn2 opis lame.. kak jie, abg wan.. kepada sahabat HATI ... err, rasanya T tu tak payah la kan..hehehe.. rindu korang...

dalam kegembiraan masih terdapat kegelisahan jauh di lubuk hati.. moga Syakir cepat sembuh..


::Pencari Redha Allah::

Brain-brain / otak @ akal


Entry kali ni bersifat education sikit..hehheh




hah.. macam sedap jek kan aotak-otak ni.. tapi aku tak nak cerita pasal brain-brain makanan ni.. kang lapar pulak..hahaha.. I want to talk about brain that we use to think.. 

Sesetengah orang berfikir menggunakan otak otak dan ada gak yang berfikir mengikut hati.. tau tak? Mestilah tak tahu kan..hahhaha.. otak kita ni  dapat mengendalikan sistem saraf pusat agar boleh bekerja secara normal. Yang bertindak tak normal tu kiranya dye sakit otak la ye..hehehe..

1. Otak tetap aktif meskipun kepala sudah dipenggal.

2. Otak boleh menerima maklumat dibawah sedar

3. Ubat-ubatan boleh menyebabkan lubang di otak.

4. Otak manusia berwarna kelabu.

5. Otak manusia merupakan otak yang paling besar.


ramai orang sekarang bertindak seperti dyeorang ni tak ada otak.. dyeorang benrtindak ikut suka hati dyeorang jek.. tak tanya pon pendapat penasihat agung badan kita ni.. sebab tu sekarang banyak kes yang berlaku menunjukkan manusia kurang menggunakan otak semasa bertindak.

dulu kita cakap "sifat perikemanusiaan" sifat yang bagus2 la kan.. penyayang dan yang sewaktu dengannya la... binatang lak sinonim dengan kejam dll..tapi sekarang ni kan.. kita dah tak boleh cakap cam tu lagi..

 kita kena bersifat "perikebinatangan" (tak ada pon dalam kamus dewan, ni bahasa aku sendiri).. binatang pon tahu berkasih sayang sesama dyeorang.. tapi manusia, bunuh orang sekarang ni dah macam bunuh nyamuk jek.. langsung tak rasa bersalah.. tu la bertindak tanpa ada otak @ akal.. asal cemburu sikit tembak.. tak puas ahati sikit bunuh... aihhh.. menakutkan sungguh dunia sekarang ni...
macam mana lah keadaan dunia akan datang nanti..

p/s : Setiap makhluk Allah seperti haiwan dan manusia mempunyai otak, tetapi manusia diberi akal untuk berfikir..jadi gunakanlah akal fikiran kita untuk ke jalan yang betul dan bermanfaat.



Entry kali ni bercampur aduk.. tak tahu nak buat kronologi crita..hehehhe


hanya Allah yang tahu HATI ini

Allahu Akbar.. luluh hati ini tak terkata.. membayangkan kesakitan yang ditanggung anak saudara aku.. Allah sedang menguji.. hanya Allah sahaja yang tahu.. moga Allah beri yang terbaik buat Mohd Syakir Akhari.. Sesungguhnya Allah adal sebaik-baik Pemberi..


::Pencari Redha Allah::
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...