Followers

Kebingungan..... =)

Assalamualaikum...
Apa khabar diriku sendiri...hehehe..khabar kurang baik...asik tak sihat jerk belakangan ni..tak tahu la pasal apa...sebab cuaca tak menentu agak nyerr..hehehe..

Aku tak tahu nak post  apa kali ni...padahal otak aku tengah serabut nih..tak terkata serabut nyerr..hahaha..macam aku sorang lak yang serabut..kawan2 aku yang lain pown mesti serabut gak kan..almaklum la Isnin ni aku da exam da... tapi yang pelik nyerr..aku tak prepare  pape lagi..adehhh..masalah betul..3 hari berturut-turut ada paper...tak tahu la...da pandai sangat la tuhh...sampai tak study ni....hahahaha.. assigment pown tak siap lagi nihh.. da la kena submit hari exam tuh..huhuhu...tu la sapa suruh buat lambat2...tanggung la sendiri...hahahaha (menggelakkan diri sendiri)...

biasa la buat kerja last minit..hehehe...orang yang aku sayang pown tengah serabut sekarang ni..aku pulak tambah serabut kan lagi dye..huhuhu..cian kat dye...teruk nyer aku ni kan...salah aku gak..dye da la banyak kerja...pastu aku buat hal tak kene time lak tuhh..mana tak tambah serabut...kena fikir pasal dye gak..tul tak..huhuhu...

tak apa la...pasni...aku tak nak bagi dye serabut2 lagi...apa hal biar aku selesaikan sendiri..tak yah nak susahkan orang lain...apa2 hal pown tangguh jerk sendiri..hehehe..macam tak biasa lak...sebelum ni ok jerk..biasa la kan...gedik jerk...mengada2...susahkan orang jerk...

mana tak nyer..yang lama tak settle lagi..tapi aku tambah plak dengan perkara lain petang tadi...tersentap gak tadi.. aku tak tahu pown dye tangah serabut..aku cuma nak tolong..nak mudahkan dye...tapi lain pulak jadinya..salah aku gak...tak tanya..kan3..huhuhuhu..masa tersentap tadi..aku tak tahu nak kata apa...aku rasa nak nanges ada...tapi aku tahan jerk..takkan la sikit2 nak nanges...hahaha...macam budak kecik lak...jadi aku tahan kan jerk la...aku nak share dengan sahabat aku..kang nyusahkan dye plak..xpelah..aku da tak nak susahkan sapa2 lagi.. aku pown tengah serabut gak..macam2 nak kena fikir..final exam aku start hari isnin, selasa dan khamis..jumaat ni kena submit 2 assigment...isnin, hari exam ni kena hantar 1 assigment...fuhh...harap2 sempat...exam final kowt....penentu gred aku nihh..hehhehe...kena la buat elok2....


So, selamat berjaya kepada diri aku sendiri dan kawan2 sekelas dengan aku yang akan exam hari Isnin ni...pesanan terhadap diriku..."kalau tak boleh nak beri segunung kesenangan kepada orang lain, cuba untuk tidak memberi sebesar zarah kesusahkan kepada orang sekeliling"....
Ya Allah..kuatkan hati ku ini untuk menghadapi segala dugaan yang Engkau berikan...moga aku mampu mengukir senyuman walaupun hatiku kesedihan..hanya kepada Engkau tempat aku memohan dan mengadu...ameen...
kepada si dye...jangan serabut2...buatla yang mana penting dulu...diri ini hanya mampu mohon maaf..walaupun sering kali perkataan ini dilafazkan...tapi apa kan daya...hanya ini sahaja yang termampu..

Tenang la duhai hatiku...

Assalamualaikum..

Yang dihormati diri aku sendiri..hehehehe..dan teman2 sekalian..duakalian pown boleh gak la...habis rosak bahasa Melayu aku buat..hahahaha..

alhamdulillah..selesai appoiment semalam..Segamat, Muar dan Ayer Hitam...Allah permudahkan segala urusan aku...agak kepenatan semalam...mulanya nak balik malam semalam gak...sahabat ku yang memandu ni dah tak larat dah...aku nak drive pown tak larat gak..ngantuk dan letih..hehehe... jadi, kami rehat la jap kat petronas ayer keroh..penat punyer pasal.. kul 6am baru tersedar...hahaha..kami bertiga tidur jerk dalam kereta..pengalaman..hehehehe... kereta tak d matikan..kononnya nak rehat kejap jerk...sampai ke pagi kami rehat..pastu masing2 bangun, p solat subuh then terus gerak balik ke kampus...

post yang aku nak ceritakan ni tak ada kaitan pown dengan perkara di atas..hehehehe...saje jerk nak kongsi cerita...

ok..kembali kepada motif aku post kali ni..satu hari ni aku rasa tak sedap hati... aku pown tak tahu kenapa..biasanya kalau aku susah hai..aku suka kuar jalan2..hehehe...tak dapat nak cerita kat orang yang rapat dengan aku pown xpe...janji aku dapat kuar jalan2... bila jalan2, kurang la sikit kepala otak aku ni berfikir..hahahaha..aku ni rajin berfikir ke...(pasan jerk..hehehe...) tak perlu ada orang temankan aku pown aku tak ada masalah..aku suka bawak motor sorang2..then p jalan2 mana2 la aku suka..hehehe..tapi payah sikit sekarang ni nak buat macam tuhh..terasa geram ada..sakit hati pown ada bila tak boleh buat macam tu..

so, konklusi nya..aku saje jerk post kan kat blog aku nihh..may be aku tak berapa tenang sebab semalam...ermm..ntah la...aku pon taj tahu...hanya allah saja yang tahu.. moga Allah berikan ketenangan kepadaku...ameen..

Hati kata tak ape....


Bile kite sayang dye 
Kite terime jer ape yg dye komen
 
Hati kate takpe, semua orang tak sempurna… 





Bile kite sayang dye
Kite tunggu dye lame giler pun takde hal
Tapi bile dye tunggu kite, dah marah2
Hati kate takpe, adatlah orang bercinta... 



Bile kite sayang dye
Kite tak tido pun takpe layan dye tengah bosan
Tapi bile kite bosan, die tak layan kite pon 
Hati kate takpe, die busy kot...
 

Bile kite sayang dye 
Kite gaduh ngan dye, kite diam jer

Tapi die heboh kat 1 dunia cakap kite marah dye
Hati kate takpe, die tension tue… 


Bile kite sayang die

Kite call nak cakap ngan die
Tapi dye gayut ngan org lain
Hati kate takpe, dye ade hal nak cakap ngan kawan dye kot… 


Bile kite sayang dye
Kite bercerita ngan dye, macam cerita ngan tunggul kayu hampeh
kite jerk yang beriya nak bercerita
Tapi bile dye bercerita ngan kite, kite dengar sampai bawak dalam mimpi
Hati kate takpe, itulah tanda sayang... 



Bile kite sayang dye 
Kite jadi macam orang gile bila sehari tu dye x msg

Tapi, dye siap boleh kuar ngan kawan2 die 
Hati kate takpe, takkan dye nak berkepit ngan kite 24 jam…

Bile kite sayang dye
Kite tak sanggup tengok die derita
Tapi dia tak pernah hargai diri kite
Hati kate takpe, die malu nak tunjukkan sayang pada kite tue... 




Bile kite sayang dye
Kite sanggup tinggalkan die selame-lamenye agar dye bahagia 
Tapi adekah dye tau pengorbanan kite??
Hati kate takpe, janji dye bahagia… 

Sampai satu ketika

Hati pun kate takpe 
Kite masih ade si DIA yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang 
DIA takkan pernah melupakan kite walaupun kite selalu lupekan DIA...

senyum poown jadilah...

See full size imageCiter 1
Suami : Kenapa Sayang menangis? 
Isteri: Saya telah baca sebuah buku. Sad endinglah bang..
Suami : Buku apa?
Isteri: Buku bank abanglah.. 


Citer 2
Aderla sorang lelaki datang ke sebuah rumah untuk meminta derma. Derma
untuk rumah orang-orang tua. Seorang budak pun membuka pintu.
budak : derma ape bang?
lelaki : derma untuk rumah orang-orang tua. adik ada apa-apa untuk
didermakan?
budak : Nanti jap. Saya ambilkan atuk saya.
lelaki : ?????

Citer 3

Seorang Tok Batin baru membeli motorsikal Honda dan kebetulan pada
jalan pulang terserempak dengan kawanya yang ingin menumpang, lalu
ditumpangkan kawanya itu. Dalam perjalanan kawannya merasakan Tok Batin hanya
mengunakan gear 1 sahaja lalu bertanyalah kawanya itu,
Kawan Tok Batin : Kenapak kamu hanya pakai gear 1 sahaja.
Tok Batin : Kalau rosak 1 gear ada 2 lagi gear.
Kawan Tok Batin : ????????
Citer 4
Seorang posmen yang datang menghantar surat ..
' Assalamualaikum '
' Walaikumsalam '
' Ni rumah encik Sameon ye?
' Ya saya'
' Poning kepala saya mencari alamat rumah encik ni '
' Buat susah aje encik nie! Apsal tak pos aje?'
Citer 5
Tunang Farid, Siti, menelefonnya untuk memutuskan pertunangan mereka.
Farid : Mengapa?
Siti : Saya dah bosan ngan awak. saya dah ada teman baru. Sebelum tu
awak mesti kembalikan semua gambar saya.
Farid : Ok. Tapi saya tak ingatlah yang mana satu gambar awak, Nanti
awak pilihlah sendiri. Yang selebihnya kembalikan kepada saya.
Siti : Erkkkkkk........ Benci ......... 

Citer 6

3 org menaiki motor dan ditahan polis trafik. Namun pemandu motor
tersebut tidak berhenti. Katanya, 'Tak Muat Dah Tok, Kami dah bertiga!!! 





Citer 7 
Orang asli  Dan Polis
orang asli : selamat pagi tuan
polis : selamat pagi
polis : apa hal
orang asli : saya nak buat repot tuan!
polis : fasal apa tu?
orang asli : kawan saya di baham harimau
polis : pukul berapa
orang asli : dia tak pukul, terkam
polis : habis?
orang asli : tak habis, tinggal kepala 

kisah 8
Seorang lelaki pergi ke klinik mata. Setelah matanya diperiksa, dia
bertanya: ' Doktor, lepas pakai cermin mata nanti, boleh ke saya
membaca macam orang lain?' 'Dah tentu, ' jawab doktor. 'Oh, gembiranya. Dah
lama saya buta huruf, akhirnya boleh juga saya membaca,' kata lelaki
itu dengan riang.



kisah 9 

Sebaik sahaja mengambil tempat duduk di ruang menunggu sebuah klinik,
Shan terpandang Amin sedang menangis teresak-esak. Dia segera mendekati
Amin.
Shan : Kenapa menangis?
Amin : Saya datang untuk ujian darah.
Shan : Awak takut ke?
Amin : Bukan itu sebabnya. Semasa ujian darah dijalankan, mereka telah
terpotong jari saya.
(Mendengarkan penjelasan Amin, Shan menangis.)
Amin : Eh, kenapa pula awak menangis?
Shan : Saya datang untuk ujian air kencing...

kisah 10

Seorang atok membawa cucunya ke pejabat pos untuk menghantar surat ..
Cucunya bertanya bila melihat atoknya memasukkan surat ke dalam tong
berwarna merah.
'Atok buat apa tu?'.
'Atok bagi surat kat kawan atok,cu!' jawap atoknya.
Cucunya bertanya lagi, 'Apa bangang sangat kawan atok duduk dalam tong
merah tu?' 

kisah 11 
Seorang pegawai polis masuk ke bilik mayat sebuah hospital untuk
menyiasat punca kematian tiga lelaki sekaligus. Selepas memeriksa mayat-mayat
itu, dia bertanya kepada penjaga bilik
berkenaan.
Polis : Mengapa ketiga-tiga mayat tersenyum?
Penjaga : Lelaki pertama sedang bersanding, apabila tiba2 diserang
strok.
Lelaki kedua pula khabarnya menang loteri dan mati serangan sakit
jantung manakala yg ketiga disambar petir.
Polis : Hah! Kenapa disambar petir pun tersenyum?
Penjaga : Masa tu dia ingat orang sedang ambil gambarnya...

Aku nak berjaya..!!!

Assalamualaikum....
Masya-Allah.....berhabuk gilerr blog aku nihhh..hahahahha...almaklumlah...da lama tak mengupdate......hehehe..post kali ni.. aku nak share..serba sebanyak tip-tip nak berjaya.. sebenarnya tip ni untuk aku jerk.. tapi apa lah salahnya kalau aku share dengan orang lain kan...ilmu tuhh...walaupun sedikit..kita kena la kongsi dengan orang lain..lebih-lebih lagi kalau ilmu tu boleh bawa banyak manfaatnya...


Tip 1: Mula kembali
Andai anda da berusaha tapi tak berjaya..jangan berhenti di situ je..mulakan la semula.. when things are not going right or you get knocked down, bounce right back again.. selidik punca kegagalan kita tuhh...  pastu, kita mulakan langkah baru.. INGAT...!! lekukan pada batu bukan disebabkan sekali jerk air tu menitik..tapi berkali-kali dan berterusan... jadi, berusahalah...jangan mudah putus asa....


Tip 2: Komitmen 100%
macam tak ada kisah disebalik kejayaan mereka yang berusaha 60% jerk tapi dapat hasil 100%...memang sesuatu yang mustahil melainkan tuah yang Allah SWT berikan. maknanya kalau kita nak berjaya, kita kenalah bagi komitmen yang begitu tinggi kepada visi dan misi yang kita nak capai tuhh.. jangan sekadar melepaskan batuk di tangga...

Tip 3: Cari penyelesaian bukan alasan
biasalah kan...dalam kita nak mencapai matlamat kita tuhh..mesti banyak jerk halangan dan cabaran yang menduga kita..betul x..?? sampai kadang-kadang tuhh.. kita sendiri keliru..apa yang kita buat ni jalan penyelesaiannya ataupun alasan yang makin memburukkan lagi keadaan.. eerrmmm....orang yang hadapi masalah ni dengan cara yang negatif akan selalu berikan alasan.. tapi orang yang positif pulakk akan berusaha mencari penyelesaiannya walau dengan apa cara sekalipun....

Tip 4:  Bina hubungan dengan orang lain.
kalau nak berjaya dalam karier mestilah kena banyak kenalan...lagi ramai, lagi bagus..hehehhehe.... tak kesahlah apa pun kerja yang kita buat.. part-time ke profesional ke...semuanya kena ada ramai hubungan...berkawan biar beribu...hehehehe...bila kita dah ada ramai kenalan, bila kita ada masalah..kita boleh la minta tolong mereka..tak semestinya bantuan kewangan ke apa kerr..cukuplah sekadar mereka doakan kita berjaya dan bahagia...

Tip 5: Jaga diri anda
hah..tip ni paling penting sebenarnya... sebelum kita nak jaga orang lain...kena lah jaga diri kita sendiri dulu.. ada cara nya pulak nak jaga diri nihh... Pertama, kesihatan kita. kedua, hubungan kita dengan orang lain dan yang ketiga kerjaya kita...JANGAN LUPA JAGA DIRI..!!!kalau kesihatan terganggu..kita tak boleh nak buat kerja dan tak dapat nak bina hubungan dengan orang lain.. macam tu gak kalau kerjaya kita dah hilang...tak ada siapa nak bina hubungan dengan kita..silap-silap hari bulan...kawan-kawan kita pun tinggalkan kita...tinggal kita keseorangan....huhuhu...

Tip 6: Keluarlah dari kegelapan
wahhh2...hehehe...nak keluar dari kegelapan...kita pergi jerk tempat yang ada cahaya lampu..hahahaha...kalau nak berjaya, kita jangan terlalu terikat dengan pemikiran yang lama. cuba sesuatu yang baru..sesuatu yang lebih kreatif dan dapat merangsang diri kita untuk terus bina kejayaan diri, keluarga dan juga kerjaya..

Tip 7: jadilah tangan di atas
jadilah insan yang pemurah...mereka yang pemurah akan diberkati Allah SWT...Allah SWT akan permudahkan lagi segala urusan kita...bila kita bantu orang lain..Insya-Allah orang akan mendoakan kita..bayangkan kalau semua orang yang kita bantu tu, doakan kita... perasaan tenang dan bahagia akan hadir dalam diri kita..TAPI INGAT!!!kita kena IKHLAS untuk bantu orang lain... saku suka dengan ayat ni "dalam rezeki kita, ada rezeki orang lain" jadi fikir-fikirkan lah sebab apa Islam mewajibkan kita membayar zakat...

Tip 8: Cari di mana keseronokan berkerja

andai kata kita dah kehilangan keseronokan untuk berkerja...jangan terus berada dalam keadaan macam tuhh...cuba buat sesuatu untuk kembalikan suasana keseronokan tersebut...kalau kita nak kan cabaran yang baru, suasana kerja yang baru, rakan kerja yang baru... tak ada salahnya kalau menda ni menuntut kita untuk berhijrah ke tempat kerja yang baru...

Cuba memotivasikan diri sendiri...
Nurul~

Borang permohonan

Tajuk post aku kali ni mohon...nak mohon pape pown sekarang kena lah isi borang pemohonan..betul tak..??
itu baru borang pemohonan, belum borang yang ntah apa-apa lagi tuh..memang banyak gila la...belum mintak segala dokumen salinan yang kena ada cop pengesahan..payah sungguh la...huhu..

asik sibuk cakap pasal borang permohonan ni..apa ke menda la yang minah ni nak mohon ekk..?hehehehe..
meh sini aku nak cerita sikit..aku nak mohon apa ni..hehehe...

bukan nak mohon kerja....mintak itu dan ini..hehehe..tapi aku nak mohon sesuatu yang bagi aku sangat penting la...kalau tak mohon ni..terasa sangat la rugi.. huhuhu..

aku sebenarnya...nak mohon maaf kepada sahabat aku ni...aku dah kecewa kan dye semalam...aku janji nak datang ptsl, nak siap kan assigment  la katakan...hehehe..tapi aku mungkir janji lak...kecian kat dye duk sorang2...siap kena ngorat dengan mamat master lak tuhh...huhuhu..tak patut tul aku ni kan...cakap jerk best friend tapi...janji pown tak leh tunaikan...so, di kesempatan ini (cewahhh)...aku nak mohon maaf sebab tak datang semalam..aku tak harapkan sahabat aku ni maaf kan aku..aku cuma harap dye tak marahkan aku lagi...tu jek...

kepada yang berkenaan Chak (bukan nama sebenar), gambar dye ada kat sebelah tu..hah..tengok la...aku mintak maaf sangat2 kat ko...hah..borang apa yang aku nak kena isi ni..borang mohon maaf ada..?hehhehe..kalau ada, meh bagi aku isi..pastu kamu buat la pertimbangan ea...nak reject  ke nak masuk kan dalam senarai menunggu ke apa ke...






Sekian,
nukilan Nurul~
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...